Upisi u školu veslanja

Zlato, srebro i bronca s EP

Finalni dan EP u veslanju na jezeru Varesse u Italiji očekivali su svi ljubitelji veslanja. Boje naše zastave prve su branile Sonja Kešerac i Maja Anić, članice osječkog Iktusa u dvojcu “bez”. U utrku su krenule snažno i borbeno i na prvih 500 metara su zauzele drugo mjesto, iza favoriziranih i danas nepobjedivih Rumunjki, a ispred posade Velike Britanije. Napadi Velike Britanije trajali su od početka trke, ali naše djevojke se nisu predavale do samog kraja, te su na sva tri prolaza držale drugu poziciju, međutim finiš Brintanki bio je ipak nešto na što naš dvojac nije imao odgovor iako se nisu predavale do zadnjeg zaveslaja u kojem su cure zaostale 26 stotinki za srebrnom merdaljom i morale su se zadovljiti broncom.

Dobro raspložena braća Sinković ponukana uspjehom dvojca “bez” odlučili su pokazati po što su došli. Članovi zagrebačke Mladosti krenuli su u utrku silovitim startom i od samog početka zasjeli na vrh poretka ispred favoriziranih Talijana, inače srebrnih s OI, te Norvežana pobjednika WRC III. Zaveslaj po zaveslaj, metar po metar naša posada je malo po malo odmicala neispuštajući prvo mjesto ni u mislima, te su do zadnjeg prolaza izgradili prednost od preko 2 sekunde nad protivnicima. Tada je zlato već bilo oko vrata, a Talijani nisu ni strahovtim finišem uspjeli se opasnije približiti našoj posadi, te su na kraju zaostali nešto malo manje od sekunde i time potvrdili srebro s OI, a naša braća imala su priliku slušati Lijepu našu.

Motivacije Damiru Martinu nakon ovakvih nastupa sigurno nije nedostajalo. Bio je naš posljednji adut i ostalo je da vidimo koliko on može. Najbrži hrvatski skifista, u utrku je krenuo kao i inače bez ikakvih srljanja brzo loveći ritam, što ga je na prvih 500 metara dovelo do 4 mjesta, a tada je Litavac bježao već 2,5 sekundi, favorit Mayens (Belgija) na prvo prolazu bio je 6 pa se moglo predvidjeti dizanje njega i Martina, a padanje Mađara i Britanca. Međutim u drugih 500 Damir je napredovao do 2 mjesta ploveći sve bolje i bolje, slijedio ga je Mayens, a Britanac je polako padao. Uslijedila je druga polovica utrke, Damirov forte, u kojem je trebao nadoknaditi 4 sekunde za osmoplasiranim Litavcem s OI, međutim u trećih 500 taj je razmak narastao na 5 sekundi, a Damir je zadržao drugo mjesto polagano odmičući od Bugara kojeg je pritiskao oporavljeni Britanac, dok je Mayens pao u poretku. Ostalo nam je zadnjih 500 i Damir je krenuo u lov, odlučno i snažno, skidajući prednosti malo po malo, i Litavac je počeo padati, izgleda da je na naplatu došao furiozan start u kojem je pobjegao protivnicima. Damir je “nanjušio krv” i krenuo još odlučnije podižući broj zaveslaja i brzinu čamca na zavidnu brzinu i prilazo na dužinu, pola dužine i u cilj su ušli gledajući jedan drugoga, ali je nažalost ponestalo staze i Damir je ostao kratak za zlatnu medalju za svega 7 stotinki sekunde. Da je staza bila duža samo metar, možda dva danas bi slavili dva zlata, ali ovako je Damir popunio komplet medalja s EP koji kući donosi reprezentacija i pokazao koliko je brz.

Čestitke svima, cijela Hrvatska je ponosna na Vas!!!

Četverac “bez” zauzeo je 8 mjesto ukupno.

Međutim to nije kraj dobrih vijesti iz Italije. Danas su naši juniori sudjelovali u tradicionalnoj utrci Zagreb-Trst i deklasirali Talijane s 4 pobjede od kojih je najneuvjerljvije slavila posada osmreca s prednošću od 7 sekundi. Prvo je Žana Krakić pobijedila svoju protivnicu u skifu, zatim je isto napravo i Roko Šitum. Iza toga su Dora Dragičević i Lucija Rubinjoni dale svoj obol u pobijedi četvreca na pariće zajedno s Teom Kavčić i Vilenica Ivanom. A šlag na tortu stavili su dečki u osmercu. Pola osmerca činili su naši velsači Matija Vukovski, Tin Trucek, Ivo Krakić, Zvonimir Hartl dok su ostala četri mjesta zauzeli Tomić, Anzulović, Gaić i Šain. 

Očekujemo još rezultate kupa da upotpunimo sjajan veslački vikend kako na klupskom tako i na reprezenatativnom planu!

Još jednom čestitke svima !!!

Podijeli:

Povezano

OBAVIJEST

Otac našeg dugogodišnjeg trenera jučer je preminuo 69.godini života. Duboko suosjećamo s vašom boli. Iskrena sućut obitelji!  Počivao u miru!

Pročitaj post